Publication date: Available online 20 July 2018
Source: Annales de Dermatologie et de Vénéréologie
Author(s): A. Deschamps Huvier, F. Tetart, O. Bauvin, J. Martinet, P. Joly
Summary
Background
Food urticaria is common and generally benign, and it may be of viral or idiopathic aetiology. A food origin of the allergy is frequently sought but rarely found. Mammalian meat anaphylaxis, or alpha-galactose (α-gal) anaphylaxis, is a rare and recently discovered entity.
Patients and methods
Herein, we report a case of alpha-galactose (α-gal) anaphylaxis in a 60-year-old woman presenting four episodes of acute urticaria with signs of anaphylaxis occurring a few hours after meals containing mammalian meat (beef meat, pork meat and offal). The diagnosis was confirmed by a positive gelatine prick-test and the presence of α-gal IgE.
Discussion
In the event of acute urticaria associated with systemic symptoms, in particular gastrointestinal signs, allergy to α-galactose should be considered.
Résumé
Introduction
L'urticaire aiguë est fréquente et le plus souvent bénigne, d'étiologie virale ou idiopathique. Une origine allergique alimentaire est souvent cherchée et rarement trouvée. L'allergie aux viandes de mammifères, ou allergie à l'alpha-galactose (α-gal), est une entité rare de découverte récente.
Observation
Nous rapportons une observation d'allergie à l'α-galactose chez une femme de 60 ans ayant présenté quatre épisodes d'urticaire aiguë avec signes d'anaphylaxie apparus à distance des repas, après l'ingestion de viande de mammifères (viande de bœuf, viande et abats de porc). Le diagnostic a été confirmé par la positivité du prick-test à la gélatine et la présence d'IgE α-gal.
Discussion
Devant une urticaire aiguë associée à des symptômes systémiques, notamment signes digestifs, il faut savoir évoquer une allergie à l'α-galactose.
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